Thursday, September 1, 2011

::7 SUNNAH PENTING : raya jugak tapi jangan diabaikan::

Girls Myspace Comments
AS SALAM

SELAMAT HARI RAYA MERDEKA!!!! Hiruplah udara setenangnya agar mampu sebarkan kaseh sayang seluasnya.. :)

Baru skang sempat jenguk2 belog tercenta neh. So, baru skang kita nak mintak ampun & maap andai ada terkasar bahasa, tersilap bicara oke. Canne raya kamoo2, yang balik kampung mesti best kan? Sama la cam kita. Yang kena keje sok, selamat bekerja oke.

Raya pon raya gak, tapi dalam kemeriahan raya & merdeka neh jangan kita lupakan yang sepatutnya. Jom check 7 SUNNAH PENTING : ~

Tujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama:

Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Kedua:
 
Membaca Al-Qur'an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

Ketiga:

Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat:

Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima:

Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam:

Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".

Ketujuh:
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Jum kita sama2 saling ingat mengingatkan sesama kita oke :)

INDAH LANGIT DI HIASI AWAN,
INDAH LAUT BERWARNA KEBIRUAN,
INDAH RAMADHAN DI HIASI NUR KEINSAFAN,
INDAH AIDILFITRI KERANA KEMAAFAN.

p/s: tulum2.. tulum tumpangkan kita balik KL, tix tak beli lagi neh... huhu


0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails